• امروز : جمعه - ۲۸ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : 10 - ذو القعدة - 1445
  • برابر با : Friday - 17 May - 2024
3
مدیرکل محیط زیست استان فارس:

توسعه‌ پایدار و حفظ تنوع زیستی با مشارکت سمن‌ها محقق می‌شود

  • کد خبر : 26318
  • ۱۹ خرداد ۱۳۹۹ - ۱:۰۵
توسعه‌ پایدار و حفظ تنوع زیستی با مشارکت سمن‌ها محقق می‌شود
مدیرکل محیط زیست استان فارس در نخستین روز از هفته محیط‌زیست طی نشستی مجازی با تشکل‌های مردم‌نهاد استان فارس بر ضرورت توجه به توسعه‌ پایدار و حفظ تنوع زیستی با مشارکت سمن‌ها تاکید کرد.

مدیرکل محیط زیست استان فارس در نخستین روز از هفته محیط‌زیست طی نشستی مجازی با تشکل‌های مردم‌نهاد استان فارس بر ضرورت توجه به توسعه‌ پایدار و حفظ تنوع زیستی با مشارکت سمن‌ها تاکید کرد.

به گزارش پایگاه خبری کشاورزی و منابع طبیعی (IANN)؛ حمید ظهرابی شنبه ۱۷خردادماه در نشست ویدیو کنفرانسی با سازمان‌های مردم‌نهاد محیط‌زیستی استان فارس با اشاره به شعار روز جهانی محیط‌زیست با محوریت “تنوع زیستی” ابراز داشت: ایران از سال ۱۳۷۵ به معاده‌ جهانی حفظ تنوع زیستی پیوست؛ پس از آن در دهمین کنفرانس اعضای متعهد در این کنوانسیون، ۵ هدف اصلی برای این بیانیه مطرح شد که سه مورد آن حفاظت و بهره‌برداری پایدار با مشارکت مردم باز‌می‌گردد.
مدیرکل حفاظت از محیط‌زیست استان فارس افزود: همراهی جوامع بومی و محلی در راستای حفظ تنوع زیستی بسیار اهمیت دارد؛ زیرا باید بتوانیم ما‌به‌ازای ایجاد‌ محدودیت‌ها برای حفظ محیط زیست، شرایطی را برای جوامع بومی‌ فراهم کنیم تا دستیابی به توسعه پایدار محقق شود.
وی افزود: در سال جاری به تأسی از رهنمود‌های مقام معظم رهبری مبنی بر نامگذاری سال ۹۹ با عنوان «جهش تولید» موضوع دست‌یابی به توسعه پایدار ضمن توجه به جهش تولید در سازمان محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است و از همین رو است که هفته محیط‌زیست در ایران «جهش تولید، حفظ محیط‌زیست برای توسعه پایدار» نام‌گذاری شده است.
ظهرابی اظهار داشت: یکی از تکیه‌گاه‌های اداره کل محیط زیست فارس برای پیشبرد اهداف سازمانی همراهی با تشکل‌ها بوده است و در این راستا تلاش کرده‌ایم در محیطی دوستانه و آزاد با هم تبادل‌نظر کنیم و تصمیم بگیریم.
ظهرابی با بیان اینکه مشکلات زیست‌محیطی استان تا به امروز به بهترین شکل مدیریت شده است، اظهار داشت: تاکنون گام‌های خوبی برای حفظ محیط زیست، حفاظت از تنوع زیستی و حراست از محیط زیست انسانی صورت پذیرفته است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان فارس با بیان اینکه توسعه پایدار، تولید منابع انسانی و بهره‌مندی از مواهب طبیعی در تخصصی‌ترین کنوانسیون‌های حفظ محیط زیست مطرح شده است، ادامه داد: از همین رو همواره یکی از نکات کلیدی در حفظ محیط زیست، بهره‌برداری و استفاده پایدار انسان از منابع با حفظ تنوع زیستی در جهان است.
ظهرابی بزرگترین دشمن محیط زیست را فقر دانست و ابراز کرد: در وضعیت فشار اقتصادی، تکیه و فشار جامعه بر بهره‌برداری از محیط زیست خواهد بود؛ از همین رو در این مسیر، توجه به استانداردهای محیط زیست اهمیت دارد.
وی با تأکید بر اینکه حفظ محیط زیست خود بخشی از توسعه است، گفت: توسعه‌یافتگی بدون حفظ محیط زیست عملا ممکن نیست.

باید به سمت رویکرد‌های حفاظت مشارکتی حرکت کنیم
مدیرکل حفاظت از محیط زیست فارس با انتقاد از اینکه تکیه برخی بر حفظ محیط زیست با شیوه حذف مردم از طبیعت است، اظهار داشت: باید گام‌ها را فراتر بگذاریم و به‌سمت رویکرد‌های نوین حفاظتی همچون حفاظت مشارکتی حرکت کنیم؛ گرچه در این زمینه پیشرفت‌هایی صورت گرفته است، باید بیش از این در این راه حرکت کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد که مشارکت مردمی برای حفاظت از محیط زیست پذیرفته شود و دیگر موضوع غریبی نباشد و با پاسخ‌های منفی مواجه نشود؛ زیرا این اقدام می‌تواند قدم اول در حفظ تنوع زیستی باشد.
وی در ادامه به حادثه اصابت تیر به مدیر اداره حفاظت از محیط‌زیست شهرستان سروستان نیز اشاره کرد و گفت: بنا بر اظهارات این همکار، وی هنوز وارد عملیات دستگیری شکارچی نشده بوده که هدف قرار می‌گیرد، گرچه هم‌اکنون در بیمارستان بستری است و در شرایط خوبی به‌سر می‌برد، این موضوع نشان می‌دهد تا چه میزان با ارتباط درست و اصولی با مردم فاصله داریم و همچنان هنجارشکنی‌هایی در مواجهه با محیط‌بانان صورت می‌گیرد که باید با آن‌ها به‌صورتی قاطعانه برخورد شود.
ظهرابی افزود: درمقابل باید در کنار افرادی بایستیم که از طبیعت در چارچوب قوانین بهره‌برداری می‌کنند و برای حفظ تنوع زیستی می‌کوشند؛ از همین رو ضروری است مشارکت جوامع بومی و محلی در حفاظت از تنوع زیستی در کشور نهادینه شود.
وی با اشاره به ایجاد حریق‌هایی در سطح استان، طی هفته‌های گذشته بیان داشت: با توجه به پوشش گیاهی مناسبی که حاصل بارش‌های متناسب بوده است، در فصل تابستان با چالش‌هایی مواجه هستیم. گرچه از بهمن‌ماه سال گذشته برنامه‌ریزی‌هایی برای مواجهه با حریق در مناطق تحت مدیریت محیط‌زیست فارس صورت گرفته است.
مدیرکل اداره حفاظت از محیط زیست استان فارس با اشاره به اینکه از سمن‌ها درخواست شده است در زمینه اطفای حریق با این سازمان همکاری کنند، بیان داشت: در این راستا گروهی متشکل از ۱۲۰ نفر نیروی داوطلب تشکیل شده است.
ظهرابی بیان داشت: براساس ماده ۲۰ قانون مدیریت بحران، درصورتی که فردی برای یاری‌رسانی به دستگاه‌های دولتی به‌صورت داوطلبانه در بحران‌ها وارد عمل شود و متحمل هر نوع آسیبی شود، فداکار خدمت خواهد بود تحت حمایت بیمه‌ای قرار خواهد گرفت و ما نیز در صدد هستیم با ایجاد قرارداد‌های بیمه‌ای از افرادی که در بحران‌ها با سازمان حفاظت از محیط زیست همکاری می‌کنند، حمایت کنیم.
در ادامه این نشست، مدیرکل دفتر مشارکت‌های‌ مردمی و مسوولیت اجتماعی سازمان حفاظت از محیط‌زیست ضمن تقدیر از همکاری سمن‌های محیط زیستی در تلاش برای مهار بحران کرونا، ابراز داشت: سمن‌های فعال در شهرستان‌ها در حوزه امداد‌رسانی در این زمینه برنامه‌ریزی مطلوبی داشته‌اند؛ همچنین در موارد مرتبط با محیط زیست به ویژه مدیریت پسماند نیز همکاری‌های بسیار خوبی انجام داده‌اند.
ژیلا مهدی‌آقایی تصریح کرد: شیوع کووید ۱۹ به راحتی نشان داد اگر همه جهان دربرابر بحران‌های بین‌المللی با یکدیگر متحد نشوند، تحت تاثیر منفی و ضرر و زیان‌های ناشی از بحران قرار خواهند گرفت؛ از همین رو ضروری است نگاه به مقوله محیط زیست ضمن اینکه ملی باشد، گستره‌های جهانی را نیز در برگیرد.
وی با اشاره به اینکه برخی فعالان محیط‌زیستی با شیوع کرونا از بازسازی و احیای طبیعت ابراز خشنودی کرده‌اند، گفت: گرچه کووید۱۹ سبب شد طبیعت نفسی بکشد، بازگشت به گذشته با وجود شرایط اقتصادی موجود در جهان برای محیط‌زیست امیدوار کننده نیست.
مدیرکل دفتر مشارکت‌های‌ مردمی و مسوولیت اجتماعی سازمان حفاظت از محیط‌زیست افزود: جامعه درگیر با اقتصاد نمی‌تواند دغدغه‌ای حفظ محیط زیست داشته باشد و ضروری است برای حفظ محیط زیست به این مسأله فکر کنیم که همزمان با رشد اقتصادی باید مطالبه‌گری‌ها درراستای ایجاد کمترین تخریب در طبیعت باشد و باید از توسعه پایدار حمایت کنیم.
مهدی‌آقایی اظهار کرد: از سوی دیگر، طی سه چهار ماه گذشته بنا به ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی ناچار به افزایش استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده و پلاستیک‌ها بوده‌ایم که آسیب بسیاری به طبیعت وارد خواهد آورد.

آموزش‌های محیط زیستی برای مطالبه‌گری ضروری است
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه آموزش‌های محیط زیستی برای مطالبه‌گری ضروری است، گفت: باید با برنامه‌ریزی مستمر دانش محیط‌زیستی مردم را افزایش دهیم و روح مطالبه‌گری را در قبال حفظ طبیعت در آن‌ها زنده کنیم که این مهم، تنها با همکاری، همراهی و همدلی سمن ها رخ خواهد داد.
وی بیان داشت: شایان ذکر است که در این خصوص استاندارد خاصی برای همکاری با سمن‌ها با مشارکت گروه‌های مردم‌نهاد و اعضای شبکه ملی سمن‌ها در حال تدوین است که در مراحل نهایی قرار دارد.
همچنین معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سامان حفاظت از محیط‌زیست در این نشست اظهار داشت: ماهیت و هویت هفته محیط‌زیست مشارکت مردمی است؛ زیرا چالش‌های این حوزه نیازمند همکاری جوامع محلی است.
اسکندر امیدی‌نیا بیان داشت: مشارکت در این سازمان باید به اخلاق مدیریتی تبدیل شود؛ زیرا بسیاری از مباحث آن در ظرف قوانین قابل اجرا نیست.
وی همچنین شیوع بیماری کرونا را معلول تحولات اقلیمی دانست و گفت: کرونا نشان داد که تک تک ابنای بشر چگونه می‌توانند در مدیریت چالشی ملی و بین‌المللی نقش داشته باشند؛ از سوی دیگر فرصت‌هایی محیط زیستی را فراهم کرد که در سایه آن می‌توان مطالبات این حوزه را برجسته ساخت.

فعالیت‌های انسانی با احترام به‌ طبیعت صورت گیرد
معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سامان حفاظت از محیط‌زیست شعار «جهش تولید، حفظ محیط‌زیست برای توسعه پایدار» را به‌گونه‌ای جمع اضداد خواند و گفت: با این حال، درس‌هایی که از توسعه پایدار گرفتیم نشان می‌دهد فناوری هم نوعی از فعالیت‌های انسانی است که در دل محیط‌زیست قرار دارد و باید با احترام به آن صورت گیرد.
وی در ادامه به حمایت از سمن‌ها و توسعه فعالیت‌های آموزشی برای تقویت آنان اشاره کرد و اظهار داشت: در حوزه آموزشی با توجه به امکانات، فعالیت‌های وسیعی صورت گرفته است؛ همچنین با همکاری بین‌دستگاهی درصدد توسعه این فعالیت‌ها هستیم؛ از همین رو مشارکت سازمان‌هایی همچون صدا و سیما، آموزش و پرورش، ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی در استان‌ها برای افزایش کیفیت زندگی و توسعه سلامت اهمیت دارد.
در ادامه این نشست نماینده سازمان‌های مردم‌نهاد سراسر استان فارس به بیان معضلات، مشکلات و مطالبات زیست‌محیطی خود پرداختند و خواستار رسیدگی به آن‌ها شدند. پیگیری نظارت بر اجرای مفاد قرارداد‌های امضا شده با سمن‌ها، ایجاد شفافیت در زمینه بهره‌مندی سازمان‌های مردم‌نهاد از بودجه‌های سازمان محیط زیست، ضرورت عدم دخالت مرزبندی‌های سیاسی در حوزه‌های آبخیز و اصلاح قوانین در این زمینه، رسیدگی به وضعیت معادنی که در مناطق شکارممنوع به‌صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند، لغو مجوز معادن غیرقانونی و انحلال واحد‌های معادن شن و ماسه شمال غرب شیراز با حمایت سازمان صمت از جمله مسائل عنوان شده در این نشست بود.

لینک کوتاه : http://iann.ir/?p=26318

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت پایگاه خبری کشاورزی و منابع طبیعی در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • در صورت مشاهده پیام های غیر اخلاقی توسط پلیس فتا پیگیری میشه
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با موضوع باشد منتشر نخواهد شد.