• امروز : شنبه - ۸ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : 19 - شوال - 1445
  • برابر با : Saturday - 27 April - 2024
1

ایران دارای تنش آبی است

  • کد خبر : 5926
  • ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۹
ایران دارای تنش آبی است

معاون فنی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان آنکه کشور اکنون از لحاظ منابع آبی وارد مرحله تنش شده است و گفت: مجموع بارش سالانه در کشور ۴۰۰ میلیارد مترمکعب است که از این میزان حدود ۹۲ میلیارد مترمکعب روان آب، ۲۵ میلیارد مترمکعب آب های نفوذی و ۱۳ میلیارد متر مکعب […]

kamboode_ab2معاون فنی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان آنکه کشور اکنون از لحاظ منابع آبی وارد مرحله تنش شده است و گفت: مجموع بارش سالانه در کشور ۴۰۰ میلیارد مترمکعب است که از این میزان حدود ۹۲ میلیارد مترمکعب روان آب، ۲۵ میلیارد مترمکعب آب های نفوذی و ۱۳ میلیارد متر مکعب جریان های سطحی است.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عیسی بزرگ زاده عصر دوشنبه در مناظره مدیریت منابع آب و پیامدهای محیط زیستی سدسازی و انتقال آب بین حوزه ای در چهاردهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست، با بیان اینکه در مجموع ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر در کشور داریم، افزود: وجود بالغ بر ۷۰ میلیون نفر جمعیت و شرایط فعلی آبی، کشور را در حال حاضر در مرحله تنش آبی قرار داده است.

وی ادامه داد: سرانه مصرف آب در کشور یک هزار و ۷۰۰ مترمکعب است که یک هزار و ۷۱۰ مترمکعب نیز مرز تنش آبی است لذا پیش بینی می شود با افزایش جمعیت در چند سال آینده سرانه مصرف آب به یک هزار و ۳۴۰ مترمکعب کاهش یابد.

به گفته وی، سرانه ۵۰۰ مترمکعب مرز فقر مطلق آبی است.

بزرگ زاده افزود: جغرافیای ایران به گونه ای است که ۵۶ درصد بارندگی در ۳۰ درصد پهنه کشور اتفاق می افتد از این رو پراکنش منابع آبی نیز یکسان نیست.

وی به سرانه آب تجدیدپذیر در کشور اشاره کرد و گفت: سرانه آب تجدیدپذیر در ایران نصف آسیا، یک نهم آمریکای شمالی و یک چهارم متوسط جهانی است.

معاون فنی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران؛ ادامه داد: پراکنش بارندگی در کشور از ۵۰ میلیمتر در مراکز کویری تا ۱۶۰۰ میلی مترمکعب در بخش های شمالی پراکنده است و در ۲۸ درصد از پهنه کشور یعنی یک سوم مساحت کشور سالانه کمتر از ۱۰۰ میلمتر بارندگی داریم.

به گفته وی، آب شرب، کشاورزی و صنعت از هم جدا نشده اند و هر سه در یک فرآیند قرار دارند، اکنون مصرف آب هر ایرانی یک هزار و ۵۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ متر مکعب است.

وی گفت: همچنین ۹ میلیارد مترمکعب در منابع آب های زیرزمینی کسری داریم که به اعتقاد برخی حل مشکل در انتقال آب بین حوزه ای است که قطعا اولین گزینه نیست بلکه باید شرایط برای انجام آن سنجیده شود.

وی تاکید کرد: طرح انتقال آب بین حوزه ای را اساسا برای آب شرب به کار می بریم.

بزرگ زاده افزود: اصلی ترین انتقاد در مورد آب مدیریت مصرف آن است و اینکه همه در نحوه استفاده از این منابع غفلت کرده ایم. اگر سدسازی در وضعیت دریاچه ارومیه تاثیر داشته قطعا نحوه مصرف منابع آبی نیز در این زمینه نقش بسزایی داشته است. همچنین حفر چاه از دیگر عوامل وضعیت کنونی دریاچه ارومیه است.

معاون فنی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران؛ گفت: ۲۰ میلیارد مترمکعب آبی است که بعد از مصرف به کرخه باز می گردد که آن نیز آلوده به سموم مختلف است.

بزرگ زاده درخصوص شرایط آب در استان خوزستان، گفت: یکی از دلایل بروز ریزگرد در این استان برداشت های بی برنامه و مدیریت نشده از آب های زیرزمینی است که تغییر اقلیم و کاهش بارندگی نیز از دیگر دلایل بروز این وضعیت است.

سیدهادی خاتمی رییس گروه دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست نیز گفت: سالانه ۷۰ درصد منابع آبی کشور تبخیر می شود.

وی افزود: در سال ۱۳۴۰ سرانه آب هر فرد ایرانی پنج هزار مترمکعب بود و این سرانه در برنامه توسعه چهارم، هزار مترمکعب بود که اکنون به یک هزار و ۷۰۰ متر مکعب رسیده است.

خاتمی پیبش بینی کرد این سرانه در سال ۱۴۱۵ به مرز یک هزار متر مکعب برسد.

وی در خصوص بروز ریزگردها در کشور، گفت: ترکیه با احداث سد آتاتورک ۴۷ میلیارد مترمکعب آب ذخیره کرده که معادل ذخیره آب تمام سدهای کشور ما است که می توان آن را به عنوان یکی از عوامل ریزگرد در نظر گرفت ولی کسی به آن نمی پردازد.

به گفته وی، در آمریکا برای ملاحظات زیست محیطی حدود ۱۰ سد شکسته شده است.

خاتمی ادامه داد: بیشترین درصد منابع آب در کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود که رقم بیش از ۸۰ درصد را به خود اختصاص داده است و متاسفانه هنوز به روش سنتی و غرقآبی آبیاری می شود.

وی تاکید کرد: باید بر روی منابع آبی به شکل فرامرزی متمرکز شویم و انتقال آب بین حوزه ای کارساز نیست.

وی گفت: برای تهران از کرج، طالقان و جاجرود و اکنون نیز از لار آب وارد کرده ایم اما مشکلی حل نشده است.

خاتمی گفت: کشورهای اطراف حاشیه خلیج فارس بیش از ۱۰ میلیارد مترمکعب آب را برداشت و شیرین می کنند در حالی که کشور ما هنوز حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب برداشت دارند.

وی تاکید کرد: برای حل مشکل منابع آبی انتقال بین حوزه ای جواب نمی دهد بلکه باید به سمت مدیریت صحیح و استفاده از فناوری های روز دنیا پیش برویم.

چهاردهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست دوم تا پنجم ماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برپا است.

لینک کوتاه : http://iann.ir/?p=5926

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت پایگاه خبری کشاورزی و منابع طبیعی در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • در صورت مشاهده پیام های غیر اخلاقی توسط پلیس فتا پیگیری میشه
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با موضوع باشد منتشر نخواهد شد.